Sanja Prodanović

Specijalista opšte medicine

Dr Sanja Prodanović je završila Medicinski fakultet u Beogradu i već 20 godina radi kao lekar opšte prakse. Sertifikovani je doktor u oblasti antiejdžing medicine. Obučena je za naprednu primenu antiejdžing procedura koje se sprovode u ordinaciji Physiomed plus.


U ordinaciji Physiomed plus negujemo princip individualnog pristupa pacijentu kako bi svaka osoba dobila najbolje rešenje za svoju potrebu. Nakon popunjavanja upitnika o opštem stanju pacijenta, polu i godinama, obavljaju se konsultacije u vezi kože i potkožnog masnog tkiva, nakon čega lekar procenjuje šta se može uraditi u odnosu na želju pacijenta.


Doktorka Sanja Prodanović savetuje kako što duže zadržati mladalački izgled uprkos brzom tempu života, neminovnom starenju i ukratko opisuje procedure koje se sprovode u ordinaciji Physiomed plus.

Ne postoji čaroban recept za podmlađivanje, niti za podmlađivanje kože. Najbolja preporuka za oba pola je blagovremena briga o koži i životni balans. Nad starenjem kao prirodnim procesom, ne možemo imati kontrolu, ali možemo praviti dobre izbore tokom svog života i imati dobre navike. Recimo, birati da jedemo zdraviju hranu, baviti se nekom fizičkom aktivnošću, spavati dovoljno jer nas san regeneriše i, naravno, manje stresa, a više smeha, ako je moguće. I antiejžing medicina pored dobrog estetskog učinka, doprinosi osećaju zadovoljstva i većeg samopouzdanja kod pacijenta, pa je možemo smatrati veoma korisnom za osobe koje razmišljaju da se podvrgnu nekom antiejdžing tretmanu. Pacijenti svakako treba da znaju da sve procedure imaju svoje prednosti i mane u odnosu na godine i želje pacijenta, te se najbolje uz živu priču sa doktorom informišu i odaberu odgovarajuće procedure koje će im doneti željeni rezultat.

Recimo, sa prvom mezoterapijom se može početi od 25 godine, a kasnije se mogu uključiti i druge procedure kao sto su fileri, botoks i mezoniti.


Mezoterapija je minimalno invazivna procedura kojom se aplikuju mezokokteli koji sadrže oligoelemente, antioksidanse, hijaluron. Procedura traje oko 30 minuta i može se tretirati lice, vrat, dekolte, stomak, butine. Kao neželjena dejstva mogu se javiti blago peckanje i crvenilo koje se najčešće povlači za 24 sata.


Hijaluronski fileri mogu biti različite gustine i trajnosti, te osim popunjavanja bora mogu nadoknaditi volumen, recimo jagodica i brade.


Botoks je najbolja procedura za neutralizaciju bora čela i oko očiju. Kod primene botoksa najvažnije je da se aplikuju provereni preparati i da to radi iskusan lekar specijalista.


Mezoniti su aplikacija tankih i fleksibilnih niti ispod kože. Rezultat je zategnuta i jedra koža, a krajnji rezultati su vidljivi nakon 2-3 meseca.


Kako bi se eliminisale masne naslage sprovodi se lipoliza. Ovom procedurom nestaju lokalizovane masne naslage pomoću koktela koji se ubrizgavaju direktno u masno tkivo. Koriste se tanke igle tako da je procedura skoro bezbolna. Lipoliza je proces koji se odvija u periodu od 4-8 nedelja. Broj serija je individualan. Tretmani se ponavljaju na 7-10 dana. Prateći efekti lipoliza su crvenilo, svrab, modrice i otoci. Otok je najintezivniji u periodu od 24-72 sata nakon tretmana. Lipolizu ne rade žene u trudnoći, u periodu dojenja, osobe sa dijabetesom i osobe koje imaju autoimune bolesti.


SRB