Katarina Ivanović

Magistar farmacije

Pokretačka snaga našeg tima je magistar farmacije Katarina Ivanović, čije je veliko iskustvo u radu sa naprednim tehnologijama u oblasti medicine i farmacije doprinelo da se najmoderniji laserski uređaji iz porodice K-Lasera nađu i na našem tržištu.


Inovativan pristup i vizija Katarine Ivanović
Kako ste prepoznali potrebu našeg tržišta za upotrebom visokoenergetskih lasera?

S obzirom na to da naša kompanija NIC Pharmaceutical teži ka uvozu i distribuciji inovativnih medicinskih sredstava, kao i uvođenju novih tehnologija u lečenju na tržište Srbije, prepoznali smo K-Lasere kao neophodne aparate za rad svakog medicinskog profesionalca, jer njihova efikasna primena štedi dragoceno vreme lekara, a samim tim i pacijenta. Naš zadatak je da budemo logistička podrška ordinaciji Physiomed plus u pogledu savremene opreme kojom ordinacija raspolaže. A radost je uvek zajednička, jer je cilj našeg poslovanja zadovoljan krajnji korisnik, tj. pacijent.


Po čemu se ovi moderni medicinski aparati razlikuju od ranijih tehnologija slične vrste?

Razlike su brojne, počevši od samog dizajna aparata (lagan, mali, portabilan) pa do performansi koje imaju. K-Laseri rade na više talasnih dužina i kombinuju sve njih za postizanje najboljeg terapijskog efekta.


Šta kaže tradicionalna medicina za njihovu upotrebu?

Tradicionalna medicina se oslanja na ustaljene i opšteprihvaćene metode ali svakako teži ka uvođenju novih tehnologija.


U ordinaciji Physiomed plus se redovno koristi laserska tehnologija. Koja je njena najčešća primena i gde se pokazala kao najdelotvornija?

Značajna primena ovih lasera je u fizijatriji, ORL medicini, dermatologiji, dermatohirurgiji, kao i u antiejdžing procedurama. Npr. K-Laser smanjuje otok sluznice nosa kod dugotrajnih alergijskih rinitisa nakon samo jedne terapije. K-Laser tehnologija se pokazala kao delotvorna u podologiji kao delu dermatologije. Uspešno se leče onihomikoze nakon samo nekoliko tretmana. Laser je našao primenu i u lečenju onkoloških pacijenta, koji usled dugotrajne upotrebe citostatika imaju problem sa mikozitetima u usnoj duplji, prouzrokovanim padom imuniteta i dejstvom gljivice Candida. Do sada su se ova oboljenja tretirala samo površinski (dezinfekcionim rastvorima), što je davalo spore i slabe efekte. Upotreba K-Lasera je revolucionarno otkriće za ove indikacije, jer rešava problem sa mikozama za samo 4 dana. Odlične rezultate beležimo i u primeni K-Laser aparata u ginekologiji: rejuvenacija vagine, inkontinencija, u dermatohirurgiji: keratoze, bradavice, papilomi, kondilomi, fibroma, u dermatologiji: ožiljci, rejuvenacija, akne, zarastanje rana, ulceroze, lišajevi, osipe, hiperpigmentacije, strije. Koristi se i u vaskularnoj hirurgiji: teleangiektazije, varikoze, angiomi, kao i za liposukciju.


Kako se pacijenti odlučuju za metodu laserskog lečenja?

Pacijenti se opredeljuju za ovu metodu po preporuci lekara, pa je informisanost lekara o mogućnostima ovih tehnologija veoma važna. Radimo na tome da informišemo zdravstvene radnike, a sve koji žele obučavamo za rad sa laserom.


Ko može da rukuje laserima i da li je za to potrebna specijalna obuka i kredencijali?

Rukovanje laserom je dozvoljeno samo zdravstvenim radnicima. Potrebna je obuka, svakako. Obuka za K-Lasere se radi kod nas u ordinaciji Physiomed plus.


Postoje li neka neželjena dejstva i kontraindikacije na koja treba obratiti pažnju?

Neželjena dejstva još uvek nismo imali, jer posvećujemo ogromnu pažnju obuci kupaca. A kontraindikacije su malobrojne: crna boja kože i melanomi.


Kako Vi kao magistar farmacije vidite razvoj novih tehnologija u medicini?

S obzirom da su tradicionalne metode lečenja često zloupotrebljene od strane samih pacijenata (90 odsto njih se „samoleči”), potrebno je što više upotrebljavati nove tehnologije i ograničiti terapeutsku primenu lekova i aparata isključivo na medicinske profesionalce.


SRB